6 reaktion på “Bokcirkel för 4:an till måndag den 5 mars

 1. Fridas dagbok

  Hej dagboken! Alltså jag är så uppjagad så att jag skakar. Den gula bensin dunken är i Nicke Halls bagagelucka i bilen.
  Den som Reine pratade om som var en
  ” tamburmajor ” kanske är Nicke Halls,
  Men ändå, han verkade ju vara snäll?
  Han hjälpte ju mig…. jag såg det när han lyfte ur min cykel. Och dessutom stank bilen av bensin.
  Det måste ju vara Nicke Hall som är
  ” tamburmajoren ”.
  Fast Christoffer säger att ” Fast det måste ju finnas fler som har sådana där bensindunkar? ” Det håller jag med om lite.
  ” Jag menar, titta på honom, han verkar ju jätte ledsen. ” Säger Christoffer.
  Jag och Isabelle tittar bort mot på honom.
  Han står för sig själv en bit ifrån folkklungan och gråter som ett barn.
  Vi står tysta och tänker en stund alla tre…”?”

  ” Om vi säger att det är Nicke Hall, Vad skulle kunna passa in på honom då? ”
  Undrade jag högt.
  – han håller ju i och för sig på med musik, säger Isabelle.
  – fast inte marscher och militärmusik väll?
  – Nej, säger jag. Han håller på med rock.
  Rockvaktmästare… mumlade jag.
  Jag mins någonting med det,
  Jag tänkte högt ” vad stod det nu igen i den där boken som jag läste förut? ”
  – Där fans ju ingen ” tamburmajor ” ju?
  Sa Isabelle.
  – men venta! Ja, ha! Sa Christoffer och Isabelle samtidigt.
  Alla tre hajade.
  Där stod det ju! I boken!

  Christoffer säger att ” kom, jag tror nog ändå att det är bäst Om vi pratar med polisen ”
  Vi höll med.
  Vi berättade allt för polisen.
  Först förstod inte polismannen inte riktigt.
  Men sedan flöt det på, och han antecknade allt.
  Efter det kryper veckorna långsamt fram men ingenting händer. Polisen Hör inte av sig till mig eller Isabel och någon pyroman åker inte fast. Det börjar i och för sig inte brinna någonstans heller och ingen smyger längre omkring vare sig i min eller Isabelles trädgård.

  Nicke Hall har flyttat in i en liten lägenhet i ett av trähusen mitt emot skolan. Vi ser honom ibland när han kör iväg i sin Jaguar.
  – det kanske inte var han i alla fall, säger Isabelle.
  – eller också kom han undan, säger jag.

  Det är två dagar kvar till första advent och snöflingorna tumlar ner runt omkring oss.
  Då kommer en polisbil krypande uppför gatan. Den stannar vid Nicke halls hus och två poliser med allvarliga miner går in genom porten.
  – Titta, andades Christoffer. Det ser ut som att dom ska till Nicke Hall.
  Vi är på skolan på rasten och ser detta.
  Precis när det ringer in och vi ska gå in så slås porten upp och de två poliserna kommer ut med Nicke Hall mellan sig. Nike Halls händer är låsta i handbojor!?
  Då sätter jag i nästan tuggummit som jag tuggar på i halsen, jag gapar. Christoffer och Isabelle gör lika så.
  – Det var alltså han! Utbrister jag.
  – Vi måste ringa polisen efter skolan,
  Säger Isabelle. Så vi får veta precis vad som har hänt!

  Men hos polisen kan de inget säga. Inget mer än att de har anhållit Nicke Hall.
  Isabelle försöker att ringa flera gånger till polisstationen men de svarar inte. Men när hon har ringt 3 gånger till så svarar någon äntligen. Hon frågar och frågar intensivt.
  Alla tre lyssnar intensivt i luren andlöst.
  – så du får alltså inte beretta?
  Det är tyst en lång stund.
  Jag och Chrstoffer väntar andlöst i en hel evighet. Sedan skiner Isabelle upp.
  – Räkna med att vi kommer! Tjoar hon och lägger på luren.
  – vi får komma, säger hon och skuttar runt i mitt rum.
  – Lasse kan berätta, i alla fall lite grann,
  eftersom vi ändå har varit inblandade.
  Lasse är Isabelles morbror ( som jag förstod det )
  Isabels moster och morbror bor på andra sidan stan, men det tog bara en kvart för oss att komma dit. Det är Lasse som öppnar.
  – Hej, säger han. Kom in.
  Han har dukat fram fika. Men ingen av oss är särskilt hungriga.Vi sätter oss på varsin stol med saften och sockerkakan framför sig och tittar på Lasse med förväntansfulla ögon.
  – Jaha, säger Lasse när han satt sig. Det är väl bäst att vi tar det från början. Det verkar som om ni hade rätt när ni misstänkte Nicke Hall. Det ser faktiskt ut som att det är han som ligger bakom alla tre bränderna.
  – han eldade alltså upp sitt eget hus? Säger Christoffer. Lasse nickar.
  – Men varför? Säger Isabelle.
  – Försäkringsbedrägeri, säger Lasse.
  Han ville ha ut pengar från sitt försäkringsbolag. Mycket pengar. Det där ni berättade om att han varit tavlor innan branden började, det var faktiskt det som först gjorde oss misstänksamma.
  – men han är ju rik? Säger Isabelle.
  – han har varit, säger Lasse.
  Jag och Christoffer kollade på när de pratade. Han berättade att ” Något gick snett och han förlorade nästan allt han hade. ”
  – Hur som helst så kollade både vi och försäkringsbolaget upp honom lite extra.
  Och det var mycket som inte stämde. Han påstod att det fanns en väldans massa dyra saker i huset när det brann. Men polisens tekniker kunde inte hitta resten av någonting av allt är Nicke Hall räknas upp på sin lista. Sa Lasse. Christoffer ser tveksam ut.
  – Men vad är det man kan hitta då? Om allt har brunnit upp?
  – Det blir alltid rester kvar efter en brand, Hur mycket det en har brunnit, förklarade Lasse. Grejer av metall till exempel.
  – Och ben, säger jag.
  – Ja, det ska vara väldigt hett om Ben ska utplånas, men det händer faktiskt.
  – och sedan då? Säger Christoffer otåligt.
  Och så pratar vi vidare, och får massa information.
  Och allt som Nicke Hall gjort gjorde han så att vi skulle tro att det var Rigne som gjort allt. En sak till, när Nicke kom upp till torpet den där eftermiddagen fick han syn på er…..
  Lasse nickar mot mig och Isabelle.
  – ….Där ni satt och tjuv rökte. Det passade Nicke Hall perfekt. Om Reine Larsson av någon anledning inte skulle bli misstänkt så kunde polisen få tro att det var ett ungdomsgäng som tände på.
  – Slog Nicke Hall Reine i huvudet? Frågade Isabelle intresserat.
  – Kanske, svarade Lasse. Helt säkra är vi inte. Men vi vet att Reine såg Nicke Hall uppe vid Torpet den där eftermiddagen.
  Och det är ingen tvekan om att Nicke Hall märkte att Reine hade upptäckt honom…..
  Sedan gjorde Nicke Hall vad han kunde göra för att skrämma livet ur Reine. Han följde honom i skogen och hotade honom. Men om Nicke Hall verkligen har slagit Reine eller om han heltenkelt ramlade när han blev jagad. Det vet vi faktiskt.
  – men var gjorde Reine egentligen vid torpet? Undrade Isabelle.
  – Han skulle plocka äpplen. Men han är tydligen granska folkskygg ibland så han hade tänkt vänta tills ni hade gott. Så då låg han där och tryckte och blev vittne till en mordbrand istället. Sa Lasse.
  Jag är tyst en stund, sedan började jag fundera högt.
  – vad jag inte kan fatta är varför Nicke Hall smög runt i våra trädgårdar. Sa jag.
  – Okej, om det Nu var Reine som hämtade tillbaka den där Gamla gula bensindunken,
  Men den andra gången…. vad ville han oss då? Undrade jag.
  – Det var inte Nicke Hall som smög runt i era trädgårdar. Det var Reine Larsson.
  Vi gapade alla tre. Han berättade att han ville vakta er, han ville skydda er. Han trodde att ni också hade sett vem som satt igång branden. Att ni också hotade av Nicke Hall.
  Kanske kände han sig tryggare själv också, när han var i närheten av er. Sa Lasse.
  …….
  Vi pratade om allt! Allt var jätte spännande.

  Nästa dag så hade vi skolavslutning🎉 vi fick äta fika.🌲🎅☕🍪
  Det är skönt att det är hemskt det som hände i höstas är över och att det är mysigt med jul och allt pyssligt och roligt som hör till den. Men det ligger något sorgligt i luften. Något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag suckade och petar ut russin ut ur min lussebulle. Sedan tog jag en stor tugga.
  – Är du inte klok! Sa Isabelle upprört.
  russinet är ju det bästa av allt i hela lussebullen!
  Jag säger utan att tveka att ” du kan få mina. ” och så räckte jag över mina kladdiga smuliga små russin.
  – Blääh, säger Isabelle.
  Jag skrattar.
  Jag kom och tänka på Reine.
  – Han har säkert inga pepparkakor, eller lussebullar.😞
  Han sitter väll i sin ensamma, kalla husvagn. Sa jag till Christoffer och Isabelle.
  – vi fixar en julkorg! Säger Christoffer.
  Och så pratar vi om vad det ska ligga i julkorgen. Tillslut har vi fått en liten plan hur vi ska göra.
  – Det är ju en jätte bra idé! Säger vi med en mun.

  Min mamma tycker också att det är en bra idé. Jag fixar med allt jag ska ha.
  Filip och Fredrik kommer och undrar vad jag gör? Jag förklarar. Vi snackade om
  att han skulle få serietidningar. Då kommer Fanny inflängande i hallen. Hon undrade vad hon ska med allt det där?
  – Det ska Reine få. Sa jag.
  Fanny får bråttom. Hon springer in med sina blöta ytterkläder upp på sitt rum.
  När de kommer tillbaka så säger hon
  – Jag har en sak till han också, den är för herrar! Hon håller upp en flaska rakvatten.
  Jag skriver upp korken och luktar.
  Det luktar ve och Fasa!😷😲 Jag försöker att inte rynka på näsan men jag skruvar på korken väldigt fort.
  – schysst, säger jag. det blir han nog jätteglad för.
  Det knackar på dörren. Det är Christoffer och Isabelle som kommer med sina saker, två fulla Kassar.
  – vart ska alla grejer vara i undrar Isabelle. vänta! Säger mamma och rotar fram en stor korg ur ett skåp i hallen.
  – Här, ni kan få låna denna om ni vill! Säger mamma. DNB riktigt snygga och man sätter på en rosett. Jag hämtar dig ett rött sidenband som vi kunde göra en rosett av.
  – jag snöt rosetten runt korgen.

  Nu var vi nästan framme man kunde se Reines husvagn stå i en glänta i skogen.
  The least i vagnen och man kunde se Reine pyssla runt med något där inne.
  Han öppnade med detsamma när vi knackar på dörren.
  – Nej men flickorna, säger han häpet.
  – kom in och hälsa på mig? Kom in, kom in.
  Det varmt och skönt i hennes husvagn och inte fult och smutsigt som jag föreställde mig.
  Jag lägger korgen på det lilla bordet vid fönstret och börjar plocka ut innehållet.
  Reines ögon lyser klarare, och klarare för varje sak Jag plockar upp.
  Jag säger allting som jag plockar upp.
  – oj,oj,oj, ni har ju tagit hela julen med er hem till mig!? Och så har vi det jätte trevligt,
  Och han tackar, och vi med. Han blir väldigt glad för serietidningarna. De säger ” God Jul! ”

  När de börjar gå hemåt säger Isabelle
  – OJ! Klockan måste vara jättemycket!
  Jag ska ju hem och hjälpa mamma med överrasknings middagen till pappa
  Innan hon går iväg så Ger hon en hastig kind puss på Christoffer! Han ser både generad och förvånad ut.
  Och Jag bara väntar på att Christoffer ska torka bort den.
  Men det gör han inte…. en liten oro börjar komma till mig, Tänk om Isabelle och Kristoffer blir ihop!?
  Tänk om de bara får tid för varandra och lämnar mig ensam och övergiven?….
  Jag tittar försiktigt upp på honom.
  Det räcker med en enda blick från Chistoffer för att Jag ska bli lugn igen.
  För att Jag ska veta att jag inte behöver oroa mig. Jag sticker hem nu, säger han och så blinkar han med ena ögat, – vi ses ” jule-Frida ”😜

 2. Alva.Kära dag bok. Idag så kom jag och Isabelle på att jag hade sett bensin dunken i Nike Halls Bill och det var en polis som vi gick till och pratade med.Hon var jätte snäll
  Hon sa att vi kunde sätta oss i bilen och sedan så berättar vi allt som rena hade berättat för oss Och så sa hon att de kunde sätta sig i polisbilen Och då berättade jag isobel och Kristoffer allting från början till slut att att du slipper sa vi att Det var nickehallen som hade Cindy sin dunk den här är gula gulguld ryggen bensindunken i hans Jaguar och polisen så att vi kan ni kanske återkomma till er imorgon och så så blir det nästa dag och så sa hon att eller Det var ingen som ringde nästa dag grilla nästa dag ingen ringde och då såg han plötsligt två poliser gå igen gå till porten där Nicki halvår och till slut så så såg Isabelle Frida Christoffer När polisen kommer ut med dig Nicke hall i i båda armarna och det har varit lugnt sedan dess ingen som jag klipper till trädgården ingen som har försökt bryta sig in i huset men då fick Isabel den bästa idén att vi kan väl då sa hon så här att vi kan Willys ringa min morbror eller bror bror eller något lipolys så vi ringde honom och så sa han att vi kunde komma över och sätta oss och fikar med honom och samtidigt är ett alltid visste och allt poliserna Visste du gjorde vi det i svält skiner upp med ett skratt och så att vi vill komma över och de sa att det var rinner som har det kul ute i trädgården och att det var han som hade försökt bryta sig in ett han hade sett lite halvseg Jaguar åker förbi och då blev den längsta resan försökte ta sig in i huset och sen den som kramp i trädgården var också brinner för att han skulle han skulle också kolla så att inte tandvandring djuren Hade någonting mot de de alltså hotat dem Kära dagbok Det var det sista jag tänkte säga för

 3. Isabelles dagbok den 25/2 på kvällen
  Idag har jag, Frida och Christoffer gått med en korg julgrejer till Reine. Han blev jätteglad speciellt för serier tidningarna. Jag tror att han kommer att få det bra eftersom Nicke Hall är gripen. Jag undrar hur det hade blivit om inte jag, Frida och Christoffer hade kommit på att det var Nicke Hall som brände torpet, ladan och hans hus.

 4. Isabells dagbok
  För någon dag sedan så brann torpet där Jag ,Isabell och Frida allltid hade vart och lekt när vi var små men ju är det slut med det iallafall när vi var och sjuvrökte så såg vi nog tok-Reine i diket undra var han gjorde där. Nicke hall kom och plockade upp Frida en gång när hon hade ramlat och då såg Frida den gula bensindunken i baksätet det är nog kanske Nicke hall som satte eld på torpet med bensin. 🤨

 5. Isabells dag bok idag på kvällen så lämnade jag, Christoffer och Frida lite jul grjejer till Reine fast det var inte bara jag, Christoffer och Frida som lämnade grejer det var också Fridas små syskon. Reine blev helt till sig när han såg allting. När alla skulle hem så gjorde jag något som jag blir glad över när jag tänker på det jag pussade Christoffer💏

 6. Hej kära dagbok!
  Frida här igen jag är lite lättnad att vi vet vem som tende på alla husen och nu vet jag att det var Reine som smög på våran gård för att han ville skydda mig och min familj och han seende sig trygg där. Men vi gick till Reine men en jul korg och han blev så glad så att ögonen lysste. 🦄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *