Bokprat för 6:an till torsdag den 7 december

Nu läser vi ut boken. Så nu blir det bokprat med fika på torsdag. Här är frågorna till de sista kapitlen:

 1. Om du skulle skriva en uppföljare till boken; vad skulle då hända i den?
 2. Vem har du mest gemensamt med: ”Solna-Agnes” eller ”Same-Agnes”?
 3. Sammanfatta boken så man får en tydlig bild av vad den handlar om. Du får använda max tre meningar.

7 reaktion på “Bokprat för 6:an till torsdag den 7 december

 1. 1. Om jag skulle skriva en uppföljare på ”Sms från Soppero” så skulle jag skriva om hur det går för Anna-Sara att lära Agnes att prata samiska. Om det påverkar henne i skolan och om Agnes pappa följer med upp till Soppero på jul och hur han kommer att bete sig. Jag skulle skriva om att Anna-Sara började prata samiska med sina föräldrar och vänner och att hon blir kompis med Karin eftersom de båda kan prata samma språk. I uppföljaren av boken som vi har läst så skulle jag även beskriva ”pappan”, hur han ser ut och vad han heter. Kanske lite om vad han brukar göra medans Agnes och Anna-Sara är i Soppero.

  2. Jag har mest gemensamt med ”Same-Agnes” för att vi båda tycker om att vara i skogen. Vi tycker också om att träffa kompisar när vi är på andra ställen än hemma, men såklart hemma också.
  Det var svårt att välja men jag väljer ”Same-Agnes”.

  3. Agnes har svårt att veta vem hon är, om hon är en same eller inte. Hon är kär i en kille som heter Henrik som bor i Soppero, Agnes träffar honom när hon och Anna-Sara åker dit för att hälsa på deras släkt. Agnes och hennes kusin Kristin är bästa kompisar, de vill vara med varandra nästan varje dag som Agnes är i Soppero.

 2. 1. I den så skulle Agnes flytta till Soppero och hon och Henrik skulle bo ihop, och så skulle den handla om hennes och Henriks liv tillsammans.
  2. Jag är mest lik Solna-Agnes för jag är inte så mycket för att vara ute och hålla på med renar och vara ute så mycket.
  3. Agnes får ett sms från en Kille i soppero han heter Henrik. Agnes och hennes familj ska åka upp till Soppero då får Agnes träffa Henrik, dom umgås lite och åker ut till ett ställe med helikopter och sover där och umgås. Kristin, agnes kusin blir arg på Agnes för att hon inte hade frågat om Kristin vela vara med.

 3. 1. Jag tror den kommer handla om när Agnes är i Soppero på sommaren och blir jätte kär i Henrik och träffar mer kompisar.
  2.same Agnes är jag mest lik
  3. Boken handlar om en tjej som bor i Solna som åker tillsammans med sin mamma till henes hem ort Soppero. Agnes upplever en helt annan värda än va hon brukar ha det i Solna

 4. 1: Agnes och Anna-Sara skulle flytta närmare soppero och Agnes skulle bli ihop med Henrik.

  2: jag var faktiskt inte både och kanske.

  3: boken handlar om en tjej som heter Agnes och hons mamma som är från soppero. Agnes och Anna-Sara åker till soppero för att hälsa på sina släktingar.
  I soppero finns det en kille som heter Henrik som agnes är lite kär i.

 5. 1. Det skulle handla om att Henrik skulle komma till Stockholm och kolla hur Agnes skulle ha det där hon bor. Dom skulle gå på bio och äta på resturang som dom inte kunde göra så ofta i Soppero. Henrik skulle få träffa Agnes pappa och man skulle få veta lite mer om honom.
  Eller så skulle Agnes och hennes familj flytta upp till Soppero och Anna-sara skulle bli helsame igen. Hon skulle ta all skit för att vara same för hon vill vara same. Hon skulle även låta sin dotter Agnes vara same. Men om jag skulle skriva boken så skulle ingen vara dum mot nån same. Dom skulle hylla samerna för att dom var så ”speciella”. Det skulle även vara samernas nationaldag. Jag har läst på och det verkar vara en jätteintressant högtid. Den firas den 6 februari varje år. Den hyllas för att det hålldes ett landsmöte den 6 februari 1917. (100 år sedan). Sedan äter man god mat och samlas hela familjen.
  Eller så skulle Det komma en ny kille till Agnes klass som hon skulle bli kär i. Så krockade det lite med Henrik och den nya killen i klassen. Men det kommer ordna upp sig igen.

  2. Jag vet inte riktigt vad du menar med den frågan.

  3. Det är en tjej som har fått ett sms på sin telefon av en samekille som har sett henne i en av hans kompis telefon och tyckte att hon var snygg, så han tog hennes nummer och dom börjar skriva på sms. Killen bodde i Soppero som ligger långt upp i sverige där det även bor fler samer, tjejen skulle åka till Soppero för att träffa sin kusin och även killen, och hela sin släkt som bodde där uppe, hennes släktingar var ocksåsamer. Dom träffades och både killen och tjejen blev kär i vandra, men kusinen till tjejen blev ganska avundsjuk att killen fick all uppmärksamhet, så kusinen och tjejen började bråka, men dom blev kompisar igen och levde lyckliga i alla sina dagar.
  (Hoppas jag).

 6. 1. Jag tycker att uppföljaren ska handla om nästa sommar då hon åker dit igen. Nu så kan hon mycket mer samiska och hon kommer tro på något sätt att Kristen och Henrik inte vill vara med henne längre men det kommer lösa sig.2. Jag tror jag har med gemensamt med Solna Agnes. 3. Boken handlar om en tjej som är Same som bor i Stockholm. Hon vill bo i soppero och åker dit med sin mamma, hennes mamma är Same men är inte stolt över det först. Senare i boken så berättar Agnes om att hon är Same och mamman kommer lära henne mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *