Bokcirkel för 6:an till onsdag 15/11

Denna vecka läser vi från kapitel 4 till och med kapitel 7 i Ann-Helén Laestadius bok ”Sms från Soppero”. Här är veckans uppgifter:

 1. Sammanfatta varje kapitel med en mening.
 2. Hittar du några samiska ord eller andra svåra ord i texten?
 3. Berätta om första mötet mellan Agnes och Henrik. Hur gick det till, och vad hände?

6 reaktion på “Bokcirkel för 6:an till onsdag 15/11

 1. 1. Kap 4 : Agnes tittade ut och såg den vackra utsikten över landskapet. Kap 5: Agnes får träffa sin kusin igen som heter Kristin. Kap 6: Agnes träffade Henrik men Agnes vill inte att hennes mamma ska se Henrik för då ställer hon en massa frågor. Kap 7: Agnes övertalade sin mamma att hon skulle få flyga helikopter och sova i sin morbrors stuga.

  2. Vad betyder vajorna?

 2. 1. Kapitel 4: Agnes åker flygplan till Kiruna och får där ifrån åka bil till sin mormor och morfar där hon längtar så mycket efter Kristin.
  Kapitel 5: Nu har Agnes och Kristin träffats och de går till rengärdet där Agnes berättar om sina sms med Henrik och tillslut ser de Zlatan föda en kalv.
  Kapitel 6: Agnes och Henrik träffades för första gången och han frågade Agnes om hon ville följa med honom till fjälls.
  Kapitel 7: Helikopterresan till fjällen var tyst och när de tillslut landade så tog Henrik med henne till en eld där hon övade sig på att kasta lasso.

  2. Jag undrar vad ordet ”lånkisarna” och meningen ”Buorre beaivi, Agnes! Got manná?” Betyder?

  3. Igentligen så skulle inte Henrik komma till Agnes mormor och morfar. De skulle igentligen mötas utanför en kiosk, men hon svarade inte på sms:et som han skickade eftersom hennes mobil dog. Så efter att han hade stått och väntat ett tag så bestämde han sig för att gå och hämta henne.
  Henrik kastade grus på glasrutan där Agnes bodde istället för att knacka på dörren. Agnes gick och kollade vem det var som kastade sten men då var det han. Agnes satte på sig jacka och stövlar och gick ut.
  De gick till Henriks hus och där frågade han om Agnes ville följa med honom till fjällen.

 3. 1. Agnes har kommit till Soppero med sin mamma för att vara där i en vecka och träffa släkt och vänner(ink. Henrik).
  Agnes hade träffat Kristin, Agnes berättade allt som hade hänt med Henrik och medans dom pratade så föddes det en kalv.
  Agnes blev hämtad av Henrik utanför hennes hus, dom gick hem till honom och han frågade henne om hon vela följa med till Norska fjället dagen efter med helikopter.

  2. Jag hittade ”gáhkku” och ” buorre beaivi, Agnes! Got manná?

  3. Henrik hade smsat Agnes att dom skulle mötas vid kiosken runt sextiden men Agnes mobil dog nör dom kom till Altajärvi. Då kom Henrik hem till Agnes och kastade grus på hennes fönster för att han skulle fånga hennes uppmärksamhet. Agnes märkte Henrik och förstod inte vad han mena när Henrik försökte mima att hon skulle komma ner, så hon tog eget initsiativ att gå ner. Hon röck åt sig sin jacka och stövlarna, hon ropade till anna-sara att hon skulle till en kompis. När hon precis öppnade dörren stod Henrik där. Agnes föste honom ut ur dörröppningen. Anna-sara tröck sitt huvud upp mot fönsterrutan och kollade vad Agnes skulle göra. Henrik såg det och frågade om det var Agnes mamma samtidigt som han vimkade till henne. Anna-sara vinkade glädjande tillbaka. Eftersom det inte fanns nå fik i Soppero fick dom gå hem till Henrik för att göra något.
  Dom gick in på hans run, på väggarna hängde det fler fin knivar med samiska täcken på. Någon av knivarna hade Agnes morgar gjort. Henrik sa att han hade en överraskning till Agnes. Men plötslugt så kom det in ett ”troll” in i rummet. Det var Anders, Henriks lillebror. Anders skoter hade gått sönder och skrek på Henrik att han skulle hjälpa honom. Henrik var tvungen att hjälpa honom men innan han gick iväg så frågade han om Agnes vela följa med honom upp till de Norska fjällena imorgon med helikopter.

 4. 1: kap 4 Agnes och hons mamma åker till soppero.
  Kap 5 Kristin och Agnes såg när Zlatan födde sin kalv.
  Kap 6 Agnes fick träffa Henrik.
  Kap 7 Agnes följde med Henrik till fjällen på den norska sidan.

  2: Heaika.

  3:Först skickade Henrik ett meddelande om att dom skulle träffas vi kiosken kring 18 men Agnes telefon dog så hon kunde inte se det men Henrik kom till hennes mormor och morfars stuga så då följde Agnes med Henrik ut sen hem till han.

 5. kapitel 4. Agnes åker till Kiruna med flygplan. 5 Agnes träffar kristin och dom kollar på när kalvarna föds. 6 Agnes träffar Henrik och dom umgås och Henrik undrar om hon vill åka till fjälls. 7. Agnes umgås med dom andra barnen i fjälls.
  2. Jag undrar vad Gärdet betyder?
  3. Agnes var nervös men inte Henrik dom gick hem till Henrik där dom mötte på Henriks. Henrik frågar om hon vill åka hellikopter

 6. 1. kapitel 4
  agnes gick runt byn och träffade på henriks kompisar.
  kapitel 5
  kristin och agnes åkte till renarna för att kolla när de födde sina ungar, och då födde kristins ren sin kalv.
  kapitel 6
  agnes hörde små gruskorn som kastades på hennes fönstret och då tittade hon ut och där stod henrik, så de gick hem till han.
  kapitel 7
  Henrik och agnes flög med en helikopter och en fick agnes testa kasta lasso.
  3.
  det började med att hon hörde att någon kastade grus på hennes fönster och då tittade hon ut,där stod henrik och log.
  Agnes skyndade sig ut till henrik, de började att gå hem mot henrik.
  han berättade att han hade skicka ett sms till agnes att de skulle mötas utanför kiosken klockan 18 men att hon inte dök upp så att han valde att gå och hämta henne.
  efter det så gick de hem till henriks och då kommer hans lillebror in springandes och säger att hans skoter är trasig. så henrik går ut och hjälper han
  (kan finnas mycket stav fel osv)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *