Bokcirkel för 6:an onsdag 8 november

Ny bok och nya bokprat! Denna gång läser vi ”Sms från Soppero” av Ann-Helén Laestadius. Till vårt första bokprat ska du läsa kapitel 1-3 (s 5-32) och svara på frågorna här nedanför. Dina svar skriver du i kommentarsfältet här på bloggen. 

1. Vad har du egentligen fått veta om Agnes (familj, boende, vänner och annat)

2.”Du ser samisk ut på något sätt” säger Carro till Agnes när de sitter på caféet. Vad är det som gör att hon ser samisk ut?

6 reaktion på “Bokcirkel för 6:an onsdag 8 november

 1. 1. Hon vill helst ha sin telefon så mycket som det bara går, Agnes bode i Solna. Hennes mamma var från soppero.

  2. Att hon har mörkt hår och lite mörka ögon. Och så hade hon höga kindben.

 2. 1. Under veckans läsning så har jag fått veta att Agnes har en samisk mamma som heter Anna-Sara som inte vill lära henne samiska. Agnes mamma har en bror som heter Johan och han har en dotter som heter Kristin. De bor tolv mil nordöst om Kiruna. Men Agnes vill lära sig mer samiska fast att hon bor i Solna och att det är svårt att vara same i en sådan miljö. Agnes är ”halv same”, dvs att hennes mamma har ett samisk släkte men att Agnes pappa är svensk.
  Jenny är Agnes bästa vän.
  Agnes är kär i en kille som heter Henrik och är same, han är yngre än 16 år.

  2. Anna-Sara är igentligen en same och eftersom hon är Agnes mamma så har Agnes också samisk utseende. Det syns på hennes ögon och kindben.

 3. 1: Agnes mamma är same men hon vill inte lär Agnes samiska. Agnes har en kusin som heter Kristina och hon är same. Agnes mamma är från soppero men flyttade söderut.

  2: Jag tror det är för att hon är halv same

 4. 1. Agnes bor på våning fem i en lägenhet. Hon har fått en smskompis som bor uppe i Soppero, en kille. Han vill träffa Agnes när Agnes ska upp till Soppero. Agnes har en vän som heter Linnea och Jenny. Agnes har en kusin i Soppero som heter Kristin, det var hon som visade Henrik en bild på Agnes. Att Agnes mamma heter anna-sara.

  2. Hennes kindben sitter högre upp och hennes ögon ser anolunda ut. Man kan också vara mörkare om man är same, inte som en mörkhyad utan att man kan vara mörkare i håret och ögonbrynena. Jag har fatiskt samer i släkten, det är därför jag är så mörk. ( tror mamma 🙂 )

 5. Men vart är hennes pappa? Har dom nämt han i boken hittills? Varför är Henrik så nyfiken på att fåträffa Agnes och kommer han tycka att hon är anorlunda? Kommer Agnes hinna upp till Kiruna innan renarna föds? Varför vill inte Anna-Sara vara same och varför ser samerna så anorlunda ut?
  PS. Jag hade lite frågor som jag kom på när jag hade skrivit klart hela 🙂

 6. 1. Agnes mamma mormor och kusin är same men Agnes bor i stor staden stockholm. Agnes ska snart åka upp till Kristin sin kusin som bor i kiruna och hon är same.
  2.Jag har ingen aning men jag googlade runt lite och såg att typiskt samer är rätt så korta och höga kindben men jag vet inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *