Bokcirkel för 6:an till torsdag den 13 april

Nu läser vi ut Den osynliga flickan. På torsdag blir det bokprat med fika. Här är uppgifterna till den sista delen av boken:

 1. Om du skulle ”byta plats” med Parvana, vad skulle du då ha svårast att vänja dig vid? Vad tror du att Parvana skulle uppskatta mest med livet i Sverige? Finns det något hon skulle sakna, tror du?
 2. Vilka likheter finns det mellan Parvana och dig?
 3. Sammanfatta boken i tre meningar.

8 reaktion på “Bokcirkel för 6:an till torsdag den 13 april

 1. 1. Fråga 1: Jag skulle nog ha svårast med att det var jag som samlade in pengar till familjen och inte mina föräldrar. Jag skulle få gå upp på morgonen och komma tillbaka på kvällen medans min familj hade inte ens sett vädret utan bara varit hemma och hoppades på att något bra skulle hända. Jag skulle få känna att det var jag som gjorde att familjen överlevde, det skulle vara jag som handlade varje gång och inte mina föräldrar.

  Fråga 2: Jag tror att det hade varit att känna att ingen i familjen skulle bli tagen av talibanerna och känna att hon är trygg där hon är. Hon skulle inte behöva oroa sig för att någon ska dö (om dom inte dör för sjukdom eller att dom blir för gamla såklart) utan att hon kan sitta i skolan och känna att dom kommer att ha mat i kylskåpet när hon kommer hem och mamma och pappa jobbar som vanligt. Jag tror också att det är att hon har inte ansvaret att hålla familjen levande genom att tjäna pengar.

  Fråga 3: Hon skulle nog sakna hela Kabul eftersom det är hennes hem land och det är där hon föddes och hade hela sitt liv från början. Som när det stod i slutet att hon inte ville lämna Kabul även fast hon hade chansen att åka och när hon säger att hon tänker inte lämna Kabul även om vad som händer. Parvana älskar Kabul även hur det ser ut eftersom det är hennes hemland.
  Jag tror att Parvana kommer åka tillbaka till Kabul någon gång och om det fortfarande är som det är så kommer nog hon göra allt för att hjälpa Kabul, om hon kommer till ett annat land och har blivit vuxen.

  2. Jag kommer inte riktigt på något men en sak är nog att båda vill hjälpa andra och andra saker och inte bara se på. Tex när hon tog med sig Homa hem och hjälpte hon med burkan och att hon fick tvätta sig och bo vid Parvana istället för att ta strunta i henne och gå hem.

  3. Boken är väldig intressant och lärorik genom att man får veta hur andra har det i andra länder och att se att alla inte har det lika bra som oss. Man får veta mycket om Parvana och hennes familj och om hur en familj kan ha det i Kabul, att barn får arbeta och att kvinnor inte ens får ta frisk luft utan att bryta mot talibanerna och riskera att åka i fängelse. Boken handlar alltså om en familj som lever i Kabul och strider varje dag mot talibanerna och talibanerna har tagit över makten i Kabul där boken utspelar sig och talibanerna har stränga regler i landet, Parvanas familjen försöker varje dag att överleva och att hjälpa sin familj och även andra.

 2. 1. Jag tror jag skulle tycka det var svårast med att jobba på dagarna medans ens föreldrar var hemma det skulle bli helt tvärtom mot vad det är här i Sverige.
  Jag tror att hon skulle uppskattat skolan väldigt mycket, att alla måste/går gå till skolan. För hon verkar som en som gillar skolan väldigt mycket och att hon gillar att lära sig saker.
  Nja, jag vet inte riktigt om hon skulle sakna något så är det nog att springa runt på marknaden för jag tror det är ganska kul ändå att springa runt där och träffa nya menniskor.

  2. Hon gillar att vara med kompisar och det gör jag också, men sen kommer jag Inte på något mer.

  3. Det är en spännande bok där det händer mycket och det går up och ner för Parvans familj. Talibanerna styr i staden Kabul där Parvan bor när talibanerna tar Parvanas pappa måste Parvana klä ut sig till pojke för att kunna betala mat till familjen. När Parvana är på marknaden och försöker tjäna pengar stöter hon på en gamal klasskompis, dom börjar arbeta tillsammans ochtjänar pengar tillsammans

 3. 1. Jag skulle ha svårt att väna mej mad att alltid veta att jag är i ständig fara. Parvana hade tyckt att det bra att de inte är krig och jag tror att hon inte kommer sakna så mycket.
  2. inget
  3. Parvanas pappa blir arresterad. Parvana blir en kille. Parvanas syster åker till en annan stad för att gifta sig.

 4. 1 det skulle vara svårt att vänja sig med att man ksn hammna i fara så enkelt T.ex kliva på en landmina hon tycker nog om att vara ute och inte vara utklädd till pojke hon kommer nog sakna hur det var förut
  2 inget
  3 det är mycket krig. parvana klär ut sig till pojke. parvana tig över hons pappas jobb för han vart arresterad

 5. 1. Jag tror jag skulle ha svårast med att samla ihop pengar till familjen och få lova att gå varje dag för att jobba, jag tror att Jon skulle uppskatta att få gå i skolan och att kunna känna sig trygg i sitt hem, jag tror hon skulle sakna Kabul så som de va innan asså så som hon växte upp när de inte va massa tallibaner.
  2. Jag kommer inte riktigt på nått men typ att båda gillar att vara med kompisar.
  3. Det är väldigt mycket tallibaner å typ ”krig” i boken. Paravans får lova att klä ut sig till kille efter att parvanas pappa blir aristerad. Paravanas mamma, systrar och hennes bror flyttar till en annan stad för att parvanas stora syster ska gifta sig.

 6. 1. Jag skulle nog tycka att det skulle varit tråkigt utan internet mat och vatten parvana skulle nog bli jätte glad om hon fick bo i Sverige för då skulle hon fått mat och vatten
  Hon skulle nog sakna sin familj
  2.jag ser ingen likhet mellan mig och parvana
  3. En flicka som heter parvana bor i Kabul där finns det talibaner talibaner. Parvana pappa blev tagen av talibanerna när dom kom hem till dina hus. Parvana försöker få tillbacks sin pappa samtidigt som hon fixar mat och vatten till sin familj

 7. 1:Att inte ha tillgång till mobiltelefon elr Tv, sånt som man tar förgivet här i
  Sverige men inte där hon bor. Maten, att få typ samma mat varje dag
  och inte kunna gå och bara ”ta något att äta” bara för att man vill.
  Hon skulle nog uppskatta att slippa vara en kille, och att kunna gå ut
  utan att behöva vara orolig för sitt liv.
  2:Vi båda har ett jobbigt syskon, vi är typ i samma ålder.
  3:Parvanas pappa hamnar i fängelse. Parvana får lov klä ut sig till en kille för att
  kunna samla ihop pengar till sin familj. Det är väldigt svårt att leva där dom bor

 8. 1. Jag skulle ha svårast med att inte kunna gå utan att vara rädd vart man går och bli tagna av talibaner. Jag skulle också ha svårt med att inte kunna använda internet. Parvana skulle bli glad att bo i svergie utan att vara rädd att gå på landminor och talibaner.
  2. En likhet är att parvana kämpar för något väldigt svårt och hon ger aldrig upp.
  3. Parvana bor i Kabul och hon lever i ett väldigt svårt land med talibaner och landminor. Parvana brukar sitta på en marknad och sälja olika saker så att hon kan köpa mat åt familjen. Parvanas pappa sitter i fängelse för att talibaner tog honom dit, och Parvanas pappa var helt oskyldig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *